Logo
HUROEN
KezdőlapMenu spacerKörnyezetMenu spacerLovaglásMenu spacerLátnivalókMenu spacerKépgalériaMenu spacerFoglalásMenu spacerSzállodaMenu spacerKapcsolat

Lovaglás

Kopár dombtetőn két kápolna található a várostól kb. 5 kilóméterre, 1087 méter tengerszint feletti magasságban a Csobot-hegyen, és ez a Szent Anna kápolna. A bal oldali, Pricske felőli kápolna a város római katolikus közösségének kápolnája, bejárata fölött márványtáblára vésett felirat hirdeti építésének idejét és okát: „Építette hálából Gyergyószentmiklós község életben maradt 700 főt számláló lakossága, az 1633, 1646 és 1677-es pestisjárványok után, az Úrnak 1678. esztendejében örök emlékül.”

A jobb oldali, örmény katolikus kápolnát a Kövér család építette az örmény közösség részére. Ez a kápolna az 1970-es évektől kezdve folyamatos rablások és a pusztulás áldozata lett, tetőzetét, ajtaját ellopták. 2000-ben azonban, jelentős adományt juttattak felújítására, így 2001-től ismét alkalmassá vált a hívek fogadására. Búcsút minden évben Szent Anna napján, július 26.-án tartanak itt, a hívek a húsvét napi ételszentelés és a már hagyományos nagyszerdai fáklyás zarándokút során is ide zarándokolnak.

De a hegy nemcsak a zarándokoknak, a kirándulóknak is nagy örömet okoz, hiszen kedvelt kirándulóhely. A kápolnák előtti kis térről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a medence többi településére, valamint a környező hegyekre: a Gyergyói- és Görgényi- havasokra, a távolabbi Kelemen csúcsaira, valamint a „szomszédos” Pricske-tetőre.

FrameFrameFrameFrame

Pricske-tető

Pricske a Gyergyói-medence északi határán emelkedő, 1545 méter magas csonka gúla alakú csúcs.

Előnyös földrajzi fekvése miatt már a XIII. századtól kezdve megfigyelő-és védelmi állomásként szolgált. Az 1200-as évek közepétől, a gyegyóiak a tetőn állandó őrséget és lármafát állítottak (magas fenyőfa, tetején szurkos láda, amelyet veszély esetén meggyújtottak, és nagy lángja az egész medencének hírül adta a tatárok közeledtét). Később a XVII. században a pricskei átjáró kereskedelmi szempontból is fontossá vált, itt zajlott a Moldva és Erdély között árúforgalom egy része, a tetőn állandó őrség és vámszolgálat működött. 2009 nyarán zajló régészeti kutatások alkalmával részlegesen feltártak két vámházat is.

A hegy tetején ma 8 méteres vaskereszt áll, amelyet 2004-be állítottak, tövében vasládikában vendégkönyv, amely sok-sok látogató dícsérő szavát őrzi. A csúcsról csodálatos rálátás nyílik a medencére illetve a környező hegyekre. Tiszta időben a délre fekvő Fogarasi havasok is látszanak. Ha Észak-Nyugat fele tekintünk, láthatjuk a Kelemen havasok csúcsait, nyugat fele látszik a Maros mente, észak-kelet irányban pedig a Vit-havas, mögötte a Csalhó gerince látható.

Bárki ellátogat ide, megérti a pricskei kereszt egyik megálmodójának, a néhai Hajdó István főesperesnek Péter apostoltól kölcsönzött szavait: „Uram, jó nekünk itt lenni!”

KezdőlapKörnyezetLovaglásLátnivalókKépgalériaFoglalásSzállodaKapcsolat
Bottom decor