Logo
HUROEN
KezdőlapMenu spacerKörnyezetMenu spacerLovaglásMenu spacerLátnivalókMenu spacerKépgalériaMenu spacerFoglalásMenu spacerSzállodaMenu spacerKapcsolat

Látnivalók

Hargita megye keleti részén, a Hagymás hegységben található az Egyes-kő, melynek magassága 1608 méter. Az Egyeskő nem egy, hanem öt égbenyúló sziklaszálból áll. Jellegzetes fehér szirtjeit a fagyrepesztés és az eső formálta, alsó harmadát a saját törmelékből képződött lejtő övezi. A sziklaszirt délnyugati oldalán 1504 méter magasságban található az 1932 augusztusában épült Egyes-kő menedékház, melyet 2010-ben építettek újra. A legenda szerint egykoron a hegytetőn óriások éltek, akik a szirt alatti kőtömbökkel teleszórt tisztáson gyűléseztek, kincseiket pedig a leszakadt tömbök közé rejtették.

FrameFrameFrameFrame

Az Egyeskő történelmi esemény helyszínéül is szolgált. 1285-ben, Kun László idején, tatárok és kunok törtek be az országba, csapataikat Pestnél szétverték. A menekűlő és újraegyesülő sereget az Egyeskő szomszédságába a Tarkő tetején a székely seregek legyőzték. A sziklacsoportot több irányból is meg lehet közelíteni, gyalogszerrel, kerékpárral vagy lóháton. Élménydús kikapcsolódást nyújt a Gyilkos-tó felől induló, Hagymás főgerincénn végigfutó turistajelzés. A hosszú út faradalmait kárpótolja a csúcsról nyíló kilátás a környező tájra, az Öcsém-hegy híres Ördögmalmaira, a Csíki-medencére, a Hargita hegységre valamint a Nagyhagymásra.

FrameFrame

Vit-havas

A Hagymás hegység északi felének egyik legnevezetesebb kilátópontja, a hegység kucsma alakú mészkőszirtje, a Vit-havas, mely 1609 méter magas. A Vit-havas sziklás gerince meredeken emelkedik Hágótő és Putna völgye fölé.

A mészkőszirtről gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A kilátás részeként láthatjuk a Kelemen havasokat, a Csalhót, a Hagymás hegység vonulatát a Nagy Hagymással, Egyeskővel, Öcsémmel valamint a Gyergyói havasokat.

KezdőlapKörnyezetLovaglásLátnivalókKépgalériaFoglalásSzállodaKapcsolat
Bottom decor