Logo
HUROEN
KezdőlapMenu spacerKörnyezetMenu spacerLovaglásMenu spacerLátnivalókMenu spacerKépgalériaMenu spacerFoglalásMenu spacerSzállodaMenu spacerKapcsolat

Környezet

“A természetjárás kellemes fogság és szabadság is egyben. Amikor az ember egy turistakalauzt böngészget, bebarangolja gondolatban a hegyeket, a fennsíkokat, a zúgó patakokat, és olyan titkok tudója lesz, amely nem adatik meg mindenkinek.”


Maros és Olt forrása

A Maros és az Olt két jelentős folyó Romániában, mindkettő a Székelyföld szívéből ered, de más-más úton jutnak el a Fekete-tengerig.

Az ismert legenda szerint Maros és Olt nővérek voltak, édesanyjuk tündér, Terkő volt (nevét hegycsúcs viseli Balánbánya közelében), édesapjukat pedig a Fekete-tenger mellé száműzték. A két nővér egymástól nagyon különbözött: Maros, az idősebb csendesebb volt, míg Olt lobbanékonyabb, így a testvérek mindig egymással perlekedtek, édesanyjuk nagy bánatára. Egyszer aztán elhatározták, hogy elmennek édesapjukhoz. Terkő folyóvá változtatta őket varázspálcájával, de ők összevesztek, és a két nővér külön úton indult el, csak az alföldön találkoztak újra és a Duna vitte el őket édesapjukhoz.

FrameFrameFrameFrame

A két folyó forrása valóban közel van egymáshoz, de megtekintésük külön-külön is remek alkalom a kirándulásra.

A Maros a róla elnevezett Marosfő közelében ered, a település szélén, a Gréces-tető alatt van a Maros turisztikai forrása, amely bárki számára könnyen megközelíthető. A folyó valódi forrása azonban távolabb, a Fekete-Rez csúcsa alatt, 1350 m magasan található. A meredek ösvényen felkapaszkodó kirándulók jutalma a hűs vizű patak, friss levegőjű tisztás, nyári időben áfonya, málna, erdei eper.

Az Olt forrása még ennél is magasabban, 1418 méteren található, a Fekete-Rez csúcsától északra, a szomszédos Sípos-kő északi lejtőjén, a festői Kovácspéter-hágó közelében. Kovácspéter régen kis csángó település volt, emlékét ma is őrzik a régi tanyák, de új építésű hétvégi házakat is találunk itt. A forrástól néhány száz méterre kis fakápolna áll, itt minden évben búcsút is tartanak. A tetőről nagyszerű kilátás nyílik a Nagy-Hagymás és az Öcsém mészkőszirtjeire.

KezdőlapKörnyezetLovaglásLátnivalókKépgalériaFoglalásSzállodaKapcsolat
Bottom decor